Lindab SBS csarnok építés

Lindab SBS csarnok mértei

Lindab SBS csarnok építés

A Lindab SBS csarnok („Small Building Systems”) könnyűszerkezetes épületrendszer 1998 óta van jelen a hazai kínálatban. Először 3-6 m fesztávú, 10-30 m2 alapterületű garázs, kerti tároló építésére volt alkalmas, majd a Budapesti Műszaki Egyetemmel (BME) közösen végzett folyamatos fejlesztések révén a szabad fesztáv fokozatosan növekedett 10 m-re, majd 13 m-re (~50-250 m2 alapterülettel), egyre bővülő funkciókkal (raktárak, üzemek, műhelyek, vagy akár porták, irodaépületek). A vállmagasság 2,5-4,0 m. Az épületrendszer fő jellegzetessége a szimpla C-profilokból álló főtartó keretszerkezet, amely a gyakorlatban megszokotthoz képest sűrűbb, 1 m-es tengelyosztásban elhelyezett kétcsuklós portálkeretekből épül fel, és valamennyi eleme vékony falú, hidegen hengerelt, tűzihorganyzott, szimpla C-szelvény. A kapcsolatok a szelvények gerincének összefordítása és összecsavarozása révén külpontosan vannak kialakítva (LD6T önmetsző vagy M12 metrikus, hatlapfejű csavarokkal), a legegyszerűbb és leggyorsabb szerelhetőség érdekében. A másodlagos teherviselő elemek a tetőn kalapprofil lécezés (szelemen), míg az oromfalon C-profilú függőleges falvázoszlopok.

Lindab SBS csarnok építés

A klasszikus “Lindab csarnok” kifejezés is ennek a rendszernek köszönhető, mert ez épült és épül még ma is a legnagyobb darabszámban.

Lindab SBS csarnok alapozása

A Lindab SBS kis méreteiknek, és ebből következően a kis súlyának köszönhetően általában elegendő alapozási módszer az egyszerű lemezalap. Az alapozás tervezést igényel és nagyban függ a talaj minőségétől is!

A lemezalap zsaluzása és betonacél szerelése is rendkívül egyszerű és gyors, így olcsó is. Legtöbb esetben a síkháló is megfelelő a betonacél szerelésként. A táblákat egymáshoz is rögzíteni kell.

Lindab SBS csarnok lemezalap
Lindab SBS csarnok lemezalap zsaluzása és betonacél szerelése

A pontosan megépített zsaluzatba a beton könnyen beönthető. A szintek beállítására különös gondot kell fordítani. Figyelni kell a megfelelő betontakarásra (2,5-3,0 cm). Erről a megfelelő távtartók gondoskodnak.

Lindab SBS csarnok lemezalap
Lindab SBS csarnok lemezalap betonozása

A beöntött lemezalap utókezelése rendkívül fontos. Néhány óra száradás után a betont geotextíliával takarjuk és néhány óránként locsoljuk 7-14 napon át.

Lindab SBS csarnok lemezalap
Lindab SBS csarnok lemezalap utókezelése

Lindab SBS oszloptalpak rögzítése

Az épület kitűzése után az oszloptalpak elhelyezése következik. M12-es ankerszárak részére 14 mm-es furatokat készítünk. A furatok mélységére figyelni kell. !

Lindab SBS csarnok oszloptalpak rögzítése
Lindab SBS csarnok oszloptalpak rögzítése

A furatok tisztítása fontos lépés. Kefével és pumpával is tisztítjuk a furatot. A poros furat esetén a menetes szárak beragasztása nem lehet megfelelő.

Lindab SBS csarnok oszloptalpak rögzítése
Lindab SBS csarnok oszloptalpak rögzítése

A Lindab SBS oszloptalpainak menetes szárait két komponensű nagy teherbírású rögzítésekhez fejlesztett, egyedülálló teljesítményű injektálható epoxihabarccsal rögzítjük. Ezt a HILTI legmagasabb minőségű termékeivel végezzük.

Lindab SBS csarnok oszloptalpak rögzítése
Lindab SBS csarnok oszloptalpak rögzítése

Lindab SBS szerkezet szerelése

A Lindab SBS szerkezet szerelése a főtartó keretek összeállításával kezdődik. A talajon egy sablont rajzolunk fel, ami a tartók külső síkját jelenti. Ehhez illesztjük a méretre gyártott elemeket, és önfúró csavarokkal (LD6T) egymáshoz rögzítjük. A keretek felállítása és az oszloptalpakhoz rögzítése a merevített mező kereteivel kezdődik.

 Lindab SBS csarnok szerkezet szerelése
Lindab SBS csarnok szerkezet szerelése

A szerkezet a merevítésekkel és a nyílászárók fogadó kereteivel már alkalmas a másodlagos szerkezetek (tető szelemenek) és a burkolatok fogadására.

A továbbiakban a hőszigetelt és a hőszigetelés nélküli épületek szerelése eltér egymástól. Ebben a példában egy hőszigetelt épületet mutatunk be.

 Lindab SBS csarnok szerkezet szerelése
Lindab SBS csarnok szerkezet szerelése

Lindab SBS burkolatok és hőszigetelés

Hőszigetelt épület esetén a belső párazáró fólia elhelyezése a következő lépés. A fóliát a toldásoknál egymáshoz is folyamatosan össze kell ragasztani. A tartószerkezetre kétoldalas ragasztóval rögzítjük a fóliát és a belső lemezburkolatot is felszereljük. Így a fóliát is védjük, és a hőszigetelés elhelyezése is egyszerűbb.

Lindab SBS csarnok burkolatok
Lindab SBS csarnok belső burkolatok

A tartószerkezet keretei közé, a belső burkolat megtámasztásának segítségével elhelyezhető a hőszigetelés. A jobb működés érdekében a tartók külső síkjára hőhídmentesítő szalagot (LPO) ragasztunk fel. Így a külső burkolat és tartók közötti hőhidakat megszakítjuk.

Lindab SBS csarnok belső burkolatok
Lindab SBS csarnok belső burkolatok

A hőszigetelés és a külső burkolat elhelyezését oldalanként végezzük. Ezzel védjük is rögtön a hőszigetelést az esetleges megázástól. Legtöbbször könnyű üveggyapottal történik a hőszigetelés, mert ezek súlya csak 15-20 kg/m3. Az üveggyapot azonban a víz hatására összeroskad és elveszíti hőszigetelő képességét. Ezért ennek szárazon tartásáról folyamatosan gondoskodni kell a hősszigetelés átszellőztetésével.

Lindab SBS csarnok külső burkolatok
Lindab SBS csarnok külső burkolatok

A tetőn a kalapprofilok (szelemenek) felett egy különleges fóliát, monolitikus membránt (LTF-Monolitic) helyezünk el. Ezt a kiszellőztető gerinc takaró alatt helyenként kivágjuk, hogy a belső párát is ki tudja engedni. Így a hőszigetelés rétegeit át tudjuk szellőztetni.

Lindab SBS csarnok külső burkolatok
Lindab SBS csarnok külső burkolatok

Lindab SBS takaró szegélyek, ereszek

Végül a gerinc takaró szegély, nyílászárok külső-belső szegélyei, sarok szegélyek, lábazati vízvetők is elhelyezésre kerülnek. Az ereszcsatorna felszerelése és az egyéb szakipari munkák (gépészet, elektromos hálózat, padlóburkolat) már párhuzamosan is végezhetőek.

 Lindab SBS csarnok külső burkolatok
Lindab SBS csarnok külső burkolatok
 Lindab SBS szakipari munkák
Lindab SBS szakipari munkák

Az elkészült konditerem (IKARUS BSE)

 Lindab SBS konditerem
Lindab SBS szegélyek, ereszek

A Lindab csarnok építés folyamatát egy másik épület kivitelezésének bemutatásával a Lindab szendvicspanel szerelés és a Lindab csarnok építés oldalunkon is megtalálja. A termékről tájékoztatást a Lindab oldalain is kaphat.

A Lindab SBS tulajdonságai

Kis méretekre (~50-260 m2) – Lindab SBS

A Lindab SBS komplett, minősített, modulrendszerben kifejlesztett egyszintes épület, amelynek valamennyi eleme nagy szilárdságú, tartós, mégis könnyű tűzihorganyzott acél. Az SBS épület szélessége 3,0-13,0 m, hosszúsága 3,0-20,0 m, vállmagassága 2,5-4,0 m között választható, a tetőhajlás egységesen 18 fokos. Tökéletes megoldást nyújt a mérettartományban előforduló számos funkcionális igény gazdaságos és gyors kielégítésére.

Az épület vázszerkezete Lindab Construline hidegen hengerelt könnyű gerendákból összeállított keretekből épül fel, melyeket 1 m-es modulméret szerint lehet egymás után sorolni. Így akár 18-20 m hosszú, 200-260 m2 alapterületű könnyűszerkezetes épület is gyorsan kialakítható belőle.

Az egyedi, esztétikus külső megjelenését a változatos szín- és formavilágú Lindab burkolati rendszerek teszik lehetővé.

Az egyedileg méretre gyártott és alakított termékek összeszerelését alkalmazástechnikai útmutató és fúrási sablonok segítik. Így kisebb méretek (3-6 m szélesség) esetén megfelelő műszaki érzékkel és szerelési tapasztalattal, akár „házilag” is összeállítható egy épület. Nagyobb méretek esetén (6-8 m fesztáv felett) mindenképpen javasolt Lindab szakkivitelező megbízása.

Az SBS kisépület igény szerint készülhet hőszigetelt vagy szigeteletlen változatban is. A nyílászárók, garázskapuk minimális megkötöttség mellett tervezhetők, mivel a szerkezet a vevő elképzeléseinek megfelelően rugalmasan módosítható. A tervezést előre elkészített csomóponti rajzok hő-, és páratechnikai számítások, valamint tervező szoftver (SBS Soft) segíti. A Lindab SBS rendszerből készülő épületek és az eltérő alkalmazási területek különböző funkcionális variánsoknak felelnek meg, de azonos
építészeti arculattal rendelkeznek. Így készülhet belőle garázs, bolt, raktárépület, mentőállomás, portaépület, ideiglenes felvonulási létesítmény, de még akár állatkerti madárház is.