Lindab csarnok építés

Lindab csarnok építés

Lindab acél szerkezetű csarnok épületek

A nagy fesztávú és/vagy nagy teherbírású szerkezetek esetében a hegesztett acél tartószerkezet hatékony megoldást kínál. Az előregyártás pontos szerkezetet tesz lehetővé, valamint a helyszíni munka nagyban lerövidül. A méreteihez képest ezek a csarnok szerkezetek könnyűek, így viszonylag olcsón szállíthatóak. A Lindab csarnok építés esetén összeszerelésük gyors és költséghatékony. Az építési hulladék elenyésző mértékű. A Lindab csarnok, és általában az acél szerkezetű épületek rugalmasabbak mint a beton vagy hagyományos szerkezetű épületek, így jobban ellenállnak földrengések hatásainak.

Kis épületek szerkezete

A Lindab csarnok építés kiterjed az egészen kis épületekre is. A kisebb fesztávolságú és magasságú épületek esetén lehetőség van a hidegen hajlított elemből álló szerkezet kialakítására. Ezek között is két csoportot tudunk kínálni. A Lindab SBS (Small Building System) és a Lindab SBS Maxi nagyszerű, olcsó és gyors megoldást jelent.

Lindab SBS

Fesztávolság: 3-13 m
Magasság: 2,5-4,0 m
Lindab csarnok építés SBS
Lindab csarnok építés SBS

Lindab SBS Maxi

Fesztávolság: 9-18 m
Magasság: 3,0-6,0 m
Lindab csarnok építés SBS Maxi
Lindab csarnok építés SBS Maxi

A burkolatok széles választéka érhető el hőszigetelt és szigetelés nélküli változatban is. Ezekről külön olvashat a termékek között. A Lindab csarnok építés esetén érvényesülnek a megrendelő igényei. A kivitelezésről bővebben olvashat a Lindab SBS csarnok építés oldalunkon.

Tömör gerincű és rácsos acél tartók

Lindab csarnok építés ipari körülmények között. A nagy fesztávok, nagy magassági igények vagy nagy terhelési igények (darupálya, közbenső födém, egyéb függesztett terhek) esetén célszerű tömör tartókat használni. Egyes esetekben a rácsos szerkezetek (Lindab Truss) is alkalmasak, például, ha csak a fesztáv miatt van szükség egyedi szerkezetre. A Lindab csarnok épület megoldásai között megtalálható szinte minden, ami az acél tartók világában előfordul.

Lindab Astron

Fesztávolság: 10-100 (!) m
Lindab csarnok építés tömör gerincű tartók
Lindab csarnok építés tömör gerincű tartók

Lindab csarnok

Lindab Truss

Fesztávolság: 10-24 m
Lindab csarnok építés Lindab truss rácsos tartó
Lindab csarnok építés Lindab truss rácsos tartó

A Lindab csarnok építés folyamata

Funkcionális meghatározás

A Lindab csarnoképítés első lépése, hogy meghatározzuk az épület alapvető funkcióit (raktár, gyártócsarnok, iroda, üzlet, stb.). Az univerzális épületek (kiadásra szánt “inkubátor” házak) valószínűleg komoly kompromisszumokat igényelnek a későbbi felhasználóktól. Az épületben folytatandó tevékenységeket a hatékonyságának figyelembe vételével meg kell határozni. Raktárak esetében a polc rendszerek méreteit, a közlekedő folyosók méreteit, a raktárazott anyagok terhelését, stb. A polcrendszerek és a folyosók helyigénye alapján érdemes az épület méreteit meghatározni, így a lehető legkevesebbre csökkenthető a felesleges területek felülete, amit megépíteni és üzemeltetni is felesleges költség. Egy Lindab csarnok építés folyamán figyelünk az ilyen részletekre is.

A lokális fűtési rendszerek (sugárzók, hő-légbefúvók) kiépítését is akkor lehet a legjobban optimalizálni, ha az épület berendezése előre tisztázott (a folyosókat kell fűteni, és megvilágítani nem a polcok tetejét!). Ez a természetes fény bebocsátásra is érvényes. A tető- vagy oldalfali bevilágító panelek elhelyezésénél is figyelembe kell venni a berendezések, polcok, stb. elhelyezkedését. A Lindab csarnoképítés esetén ebben is tudunk segíteni.

Ha az első lépéseket nem megfontoltan végezzük, a későbbi üzemeltetési költségek akár háromszorosára (!) is nőhetnek. Gyártócsarnokok esetében ezek a szempontok szintén hatalmas jelentőséggel bírnak. Az épületek zöme több tíz évre meghatározza a benne folytatott tevékenység hatékonyságát, így hosszú távra kell előre gondolni. A csarnoképítés folyamán igyekszünk megosztani a tapasztalatainkat megrendelőinkkel, hogy a lehető legjobb döntéseket hozhassák meg.

Bővítési lehetőség

Az esetleges bővítések, funkcióváltások szintén olyan körülmények, amik a vállalkozások működését meghatározzák, így ezeket a lehetőségeket is figyelembe kell venni. Mivel az épületek élettartama több évtized, így a beruházás megtérülését is hosszú távra kell tervezni. Ez fokozottan igaz a hőszigetelések és természetes fény beeresztő panelek elhelyezésére és mennyiségére. A Lindab csarnok építés esetén ajánlatunkat ezek alapján készítjük el Megrendelőink részére.

Lindab csarnok építés
Lindab csarnok építés

Ezután következhet az ingatlan kiválasztása. Ha az épületünk méreteit és egyéb paramétereit meghatároztuk előre, akkor az ingatlan kiválasztása is sokkal egyszerűbbé válik. Az ingatlanok beépíthetősége és elhelyezkedése alapján gyorsan le lehet szűrni a megfelelő területeket. A funkció figyelembe vételével (pl. üzletház esetében a könnyű megközelíthetőség, raktár-, gyártócsarnok esetében a teherforgalom lehetősége, stb.) az ingatlanok halmaza tovább szűkíthető. A beépített terület “telek-ár hányada” szintén fontos szempont (pl. egy olcsó, de kis mértékben beépíthető telek nem feltétlenül jó döntés). Igyekszünk a csarnoképítés optimalizálására.

Tervezés

Az épület engedélyezési terveinek elkészítése. Miután az épület paramétereit tisztáztuk és az ingatlan is rendelkezésre áll, az engedélyezési tervek elkészítése következik. Ehhez már komoly segítséget tudunk adni az építész és statikus számára, ha sikerült a megfelelő épületet kiválasztani. A Lindab csarnok építés olyan előnyöket is jelent, amit kevesen tudnak szolgáltatni (statikai adatszolgáltatás, csomóponti rajzok, tervezési segédletek).

Lindab csarnok előre gyártása

Az épület előre gyártása a legprecízebb gépekkel és robotokkal történik. Ez a pontosság a Lindab csarnoképítés folyamán a nagy segítség a kivitelezőnek, és a precíz végeredményt is elősegíti. A kivitelezési és tervezési szerződést célszerű egy időben megkötni. Így a tervezés és engedélyeztetés alatt (előzetes, elvi engedély alapján) a Lindab csarnok épület szerkezetének és burkolatainak gyártása megkezdődhet.

Földmunka és alapozás

A Lindab csarnok építés első lépései a helyszínen a földmunka és az alapozás. A földmunka, mélyépítés, alapozás valamint az épület gyártása és helyszínre szállítása párhuzamosan is történhet. A közművek kiépítése szintén ez alatt megkezdődhet. Az építési területen még a felvonulási területek üresen állnak, így az ezzel járó nagy teherautós forgalom biztosítható ennek a tevékenységnek.

Lindab csarnok építés szállítás
Lindab csarnok elemei
Lindab csarnok építés alapozás
alaptestek zsaluzása
Lindab csarnok építés alapozás
betonacél szerelés
Lindab csarnok építés alapozás
vasbeton alaptestek

Lindab csarnok szerkezet építés

Főtartók szerelése

A Lindab csarnok építés látványos része az elsődleges vázszerkezet, más néven főtartók szerelése. Ebben a szakaszban az elsődleges vázszerkezet (tömör gerincű acéltartók vagy könnyű gerendák) oszlopainak elhelyezését, közben a tetőszerkezet előszerelését végezzük el daruk segítségével a végleges helyük alatt a talajon. Először a merevítéssel ellátott mezőt helyezzük el, így már építés közben is biztonságosan megáll a szerkezet. A kis épületrendszer típusoknál (Lindab csarnoképítés SBS vagy SBS Maxi szerkezettel) erre a párhuzamos folyamatra nincs feltétlenül szükség, de megfelelő szerelői létszám mellett gyorsítja az építést.

Lindab csarnok szerkezet építés
főtartók és merevítések
Lindab csarnok szerkezet építés
főtartók és merevítések

Másodlagos tartók szerelése (szelemenek, falvázak)

A Lindab csarnok építés következő lépése a másodlagos szerkezet, tető- és falváz felszerelése. A hidegen hengerelt és horganyzott Z, C, L és U profillal kialakított tartókat, továbbá a nyílászárók és egyéb kiegészítő elemek kiváltásait klippekkel a főtartókra szereljük. Ezek további merevítést adnak a szerkezetnek és a szigetelést és burkolatokat is tartják. Mindezek a termékek is a Lindab által gyártott, előre furatolt elemek, így könnyen kapcsolódnak a főtartókhoz.

Lindab csarnok szerkezet építés
tető szelemen, falváz
Lindab csarnok szerkezet építés
tető szelemen, falváz

Lindab csarnok építés burkolatai

Héjazatok és szigetelés elhelyezése. Először a tető esetleges szigetelése, majd a tetőburkolat elhelyezése kezdődik el. Ezzel párhuzamosan, de néhány nappal késleltetve az oldalfalakra is elkezdődhet a szigetelés és a külső burkolat felszerelése (szendvicspanelek esetében fordítva!). Amennyiben belső burkolat is épül, úgy azt a külső burkolat elhelyezése után szereljük fel. Mivel a tető már előrehaladottabb állapotban van, így a belső burkolat készítése akár az esős napokon is készülhet, így a kivitelezés ideje az időjárásnak kevésbé lesz kiszolgáltatott. A Lindab csarnok építés lehetőséget ad a párhuzamos folyamatokra is.

Lindab csarnok építés szigetelés
tető burkolat és hőszigetelés
Lindab csarnok építés burkolatok
oldalfali burkolatok

Szakipari munkák

A nyílászárók és kiegészítők (ereszek, lefolyók, szegélyek) elhelyezése a szerelés utolsó fázisában készülhet el, a belső szakipari munkákkal egyszerre. Így mire a Lindab csarnok építés teljesen elkészül a gyártó által megadott módon, addigra már a szakipari munkák is előrehaladtak, akár el is készülhettek. A vasbeton vagy hagyományos szerkezet esetén ezek a folyamatok (szerkezetépítés, térelhatároló szerkezetek építése, szakipari munkák) csak egymást követhetik.

Lindab csarnok építés elektromos szerelés
elektromos szerelés
Lindab csarnok építés gépészeti munkák
gépészeti munkák
Lindab csarnok építés szakipari munkák
nyílászárók
Lindab csarnok építés szakipari munkák
nyílászárók

Minőségi ellenőrzés

A Lindab csarnok építés folyamata teljes egészében minőségi ellenőrzések mellett folyik, melyet a Lindab cégcsoport magas minőségi elvárásai követelnek meg. A beruházás előre kidolgozott ütemterv alapján zajlik, amit a körülmények figyelembevételével folyamatosan aktualizálunk.

A jól megszervezett kivitelezés eredményezi a legalacsonyabb költségeket és a lehető legrövidebb kivitelezési időt is! A Lindab csarnok építés jó döntés ha biztonságos, magas minőségű kivitelezést vár el a Megrendelő. Jelmondatunk itt is érvényesül: Szépet építünk acélból.

Lindab funkcionális csarnok építés
funkcionális csarnok
Lindab esztétikus csarnok építés
esztétikus csarnok

Minden Lindab csarnok építés folyamata különböző, rugalmasan alakul a helyi körülményekhez és igényekhez.

A Lindab csarnok építés folyamatát egy másik épület kivitelezésének bemutatásával a Lindab szendvicspanel szerelés oldalunkon is megtalálja.

A Lindab csarnok építés gyorsasága

Az előzőekben bemutatott Lindab csarnok építés az első naptól a teljes készültségig (használatba vételi engedéllyel!) 10 hét alatt zajlott le! Ez nem sikerülhet minden esetben, de az előre gyártásnak köszönhetően a Lindab csarnok építés más esetekben is gyors és tiszta munkát jelent. A Lindab is és cégünk is törekszik a csarnok építés és gyártás folyamatát is hatékonyan végezni.