Lindab Coverline trapézlemez

Lindab trapézlemez szerelés

Lindab trapézlemez szerelés

Szeretnénk segíteni azoknak megrendelőinknek, akik saját maguk szeretnék felszerelni a Lindab trapézlemez burkolatot, és persze a szakembereknek is. Néhány hasznos tanács segíthet abban, hogy a munkánk eredménye funkcionálisan és esztétikailag is megfelelő legyen. A Lindab trapézlemez szerelés lépései a megfelelő végeredmény érdekében.

Lindab trapézlemez Coverline szerelés kivitelezés

A Lindab trapézlemez szerelés nem sok dologban tér el a hasonló termékek szerelési munkáitól. A legnagyobb különbség talán az, hogy a gyártmányok pontosak, így a Lindab lemezek szerelése szebb végeredményt ad. Néhány tanácsot azért érdemes megfogadni.

Lindab Coverline trapézlemez szerelés

Lindab trapézlemez felhasználása

A Lindab trapézlemez kínálata kimerítő és szinte minden építészeti szituációra megoldásokat kínál. Az egyes lemeztípusok elhelyezése további lehetőségeket rejt. E mellett a színeket is variálhatjuk.

Egészen más képet mutat egy függőleges és egy vízszintes irányban felszerelt trapézlemez, bár a szín és a profil (LVP-20) egyforma. Az ereszek kiválasztása (félkör szelvényű vagy szögletes) további variációkat jelent.

Az alapanyagban azonos, de más alakzatú szegélyek szintén egyedi megjelenést adhatnak az épületnek.

Lindab trapézlemez Coverline szerelés kivitelezés
Lindab trapézlemez Coverline szerelés kivitelezés
Lindab trapézlemez Coverline szerelés kivitelezés
Lindab trapézlemez Coverline szerelés kivitelezés

Tető vagy oldalfal felmérése

A tetőfelületek vagy oldalfalak felmérése az első lépés a szerelés megkezdése előtt. A mérések után a lemezhosszak kiszámolása következik. A lemezek hosszúsága a következő táblázatban olvasható. Ha hosszabb kell, akkor az átfedés hosszával is számolni kell.

Az egyéb igények (színek, bevonat minősége, stb.) figyelembe vétele után válasszuk ki a megfelelő terméket. A leggyakoribb termékek falra a Lindab LVP-20, tetőre a Lindab LTP-20, LTP-35 és LTP-45 trapézlemezek.

Lindab Coverline trapézlemez szerelés falra és tetőre

Lindab trapézlemez Coverline típusok szerelés

Lindab trapézlemez átfedések tetőn

Lindab trapézlemez szerelés Coverline átfedés tömítés

A Lindab trapézlemez szerelés szabályai tetőn

A Lindab trapézlemez szerelés fedést az eresz irányából nézve jobbról balra kell végezni. Az első sor lemezt nagy gondossággal kell beállítani az eresz vonalra merőlegesen. Az első sornál kis hiba a merőlegestől, a sokadik sornál már több centiméter is lehet.

Lindab trapézlemez Coverline szerelés iránya

Ha az eresz és gerinc távolsága miatt több darabból kell az első sort felrakni, fontos a sorrend! A lemezeket jól illesszük egymásra és a kimért merőleges vonalat tartsuk! A Lindab trapézlemez szerelés minősége nagyban függ ettől.

A lemezeket csavarozással rögzítsük! Jellemzően falécekre a Lindab LWT, acél szelemenre a Lindab LD3T csavarokkal.

A csavarokat a tető szélein minden bordába, a közbenső mezőben minden második bordába kell tenni!

A lemezek hosszanti toldása esetén (1-es és 2-es lemez, vagy 3-as és 4-es lemez, stb.) a csavarokat mindkét lemez átfúrásával tegyük meg! A toldásnál érdemes minden bordába rögzíteni a jobb illeszkedés érdekében. A csavar az esetleges tömítő csík felett legyen!

Lindab trapézlemez Coverline szerelés iránya
Lindab trapézlemez Coverline csomópontok

A trapézlemezek szerelése akkor vezet megfelelő eredményhez, ha a felrögzített lemezeket az oldalirányú fedéseknél 40-50 cm távolságban fűzőcsavarozással rögzítjük egymáshoz! A tömítettség csak így várható el. Használjunk Lindab LL2T csavarokat.

A Lindab trapézlemez szerelés szabályai oldalfalon

Az oldalfalon a Lindab trapézlemez szerelés fedését lentről felfelé végezni. Először az alsó sor lemezt nagy gondossággal kell beállítani a lábazattal párhuzamosan.

Ha a lemezeket vízszintesen helyezzük el, a fedési sorrend akkor is ennek megfelelő.

A csavarokat a fal szélein minden bordába, a közbenső mezőben minden második bordába kell tenni!

Lindab Coverline trapézlemez  szerelés iránya sorrend

Lindab filcbevonatos lemezek

A Lindab tetőburkolati profilok (trapézlemezek LTP-20/35/45) opcionálisan páramentesítő (páramegkötő) alsó filcbevonattal is rendelhetők. A filcréteg gyári felhordása biztosítja az erős és tartós tapadást, és a magas műszaki minőséget. A filc a kondenzvizet magában tartja, majd elpárologtatja.

Lindab trapézlemez Coverline szerelés lindab filcbevonat

Lindab perforált lemezek

A hangelnyelés érdekében a belső oldali burkolatot perforált trapézlemez alkalmazásával is megoldhatjuk.

A lemezek perforálási aránya 33 %, a perforált területen valamennyi profil esetében, a lyukak átmérője 3mm.

A hangelnyelési tényezőben csak kisebb eltérések adódnak eltérő méretű profilok és/vagy párazáró, párafékező fólia alkalmazásakor.

A perforált lemezek szerelésének szabályai nem térnek el a perforálás nélküli lemezekétől, de merevségük kisebb, nagyobb óvatosságot igényelnek.

Színválasztékuk a megszokott, síktábla kivitelben is kaphatóak.

A megszokott, más lemezekhez alkalmas csavarokkal rögzíthetőek, vágásuk és alakításuk szabályai is hasonlóak a Lindab trapézlemez szerelés módszereihez.

A Lindab trapézlemez szerelés anyagaink kínálata ezzel tovább nő.

Lindab trapézlemez Coverline szerelés lindab perforált lemez
Lindab trapézlemez Coverline szerelés lindab perforált lemez

Lindab Coverline kiegészítő elemek

A Lindab trapézlemez kínálatának megfelelően a tetőre vagy az oldalfalra is kapható a lemezekkel azonos profilú bevilágító csík. A bevilágítók kaphatóak az olcsóbb poliészter vagy az időtállóbb polikarbonát változatban is. A Lindab trapézlemez szerelés mindkettőt támogatja.

A bevilágítók beépítése különös figyelmet követel, mert a teherbírásuk kisebb, mint a lemezeké, tömítésük is különbözik.

Lindab trapézlemez Coverline szerelés lindab bevilágító

A Lindab trapézlemez választása esetén a lemezhez kaphatunk profilált tömítő szalagokat, a lemez külső és belső oldalára is. A lemezek közé a Lindab TBA tömítést szintén megkaphatjuk a lemezekkel együtt.

Lindab trapézlemez Coverline szerelés lindab tömítés
Lindab trapézlemez Coverline szerelés lindab tömítés
Lindab trapézlemez Coverline szerelés lindab tömítés

Az alátét szerkezethez többféle fólia közül választhatunk. A teherhordó szerkezetre szintén tudunk megoldásokat a Z C U profilokkal. A trapézlemezek rögzítésére szintén nagyszerű megoldásokat kínál a Lindab. A csavarokat a burkolatokkal azonos színben is megkaphatjuk.

Lindab trapézlemez Coverline szerelés lindab csavar kötőelem

Lindab Coverline tető és falburkolat katalógus

Lindab tető és oldalfali profilok